Ismerd meg a DISC viselkedési modellt

A kiváló kommunikációs készség kifejlesztése feltétlenül szükséges a hosszú távú és előremutató kapcsolatokhoz. A kommunikáció alatt azt értem, hogy képesnek kell lenned rá, hogy megoszd a tudásod, az érzéseid és elképzeléseid másokkal. Ez mennyire megy most? A kommunikáció mindent átsző. Nagymértékben ezen múlik a párkapcsolatod, a munkád és a személyes kapcsolataid sikere is.

Hogyan tudod eredményesebbé és hatásosabbá tenni a kommunikációs készséged?

Ebben a leckében adok egy olyan módszert a kezedbe, amivel minden cselekedet világossá válik a kapcsolataidban. Mondhatnám akár azt is, hogy egy „tisztességtelen” előnyhöz juttatlak. A módszertant, amit most meg fogsz ismerni, a nagyvállalatok reklámmal foglalkozó pszichológusai alkalmazzák, hogy sikeresen hatást gyakoroljanak a tömegekre, mikor a termékük/szolgáltatásuk értékesítéséről van szó. Mit szólsz hozzá? Kezdhetjük?

A DISC modell

A DISC viselkedési modell valójában egy személyre szabott teszt, aminek a kiértékelése rávilágít a viselkedési mintáinkra. A leckének a végén majd Te is ki fogod tudni tölteni a saját teszted, amiből kiderül, hogy melyik DISC viselkedési stílus igaz Rád a legjobban a négy közül.

Az elmúlt, közel 90 évben kitöltött 50 millió DISC tesztből kiderült, hogy a legsikeresebb emberek közös tulajdonsága az önismeret. A sikerhez és a boldogsághoz vezető utat megkönnyíti, ha megtalálod céljaid elérésének módját úgy, hogy közben a természetes viselkedési stílusodban élsz. Erre azért van szükséged, mert csak így leszel képes jobb lehetőségeket teremteni saját magad számára az életedben.

A DISC riportodból megérted mikor viselkedsz magadhoz hűen és mikor nem. Pontos magyarázatot kapsz arra is, hogy milyen élethelyzetekben tudod kihozni magadból a legtöbbet és mik azok a területek, melyeket a boldogságod és a sikered érdekében el kell kerülnöd.

KÉP

A DISC rendszere két tengely segítségével mutatja meg a viselkedési és érzelmi megnyilvánulásod. A vízszintes tengely jobb oldala az extrovertált, a bal oldala pedig az introvertált. Ezek a tulajdonságok a belső jellemedből fakadnak. A függőleges tengely teteje feladatközpontú, az alja pedig kapcsolatközpontú. E két viselkedési stílus azt mutatja meg, hogyan viszonyulsz a téged körülvevő környezethez.

De mit is jelent ez a valóságban?

Extrovertált: Aktív személyiség. Könnyen barátkozó, rendszerint a külvilág felé forduló.

Introvertált: Másokhoz képeset passzívabb. Nehezen barátkozó, befelé forduló típus.

Kapcsolatközpontú: Fontosak számára az emberi kapcsolatok. Emberek között érzi jól magát.

Feladatközpontú: Feladatokban gondolkodik. Akkor érzi jól magát, ha mindig tudja a dolgok miértjét.

A DISC önismereti teszt 4 viselkedési stílus szerint vizsgálja meg a személyiséged. Illetve ezek kombinációi szerint, ami rengeteg kérdésre választ ad számodra. A 4 viselkedési stílushoz egy-egy szín is párosítva van a könnyebb szemléltetés és megértés miatt.

A DISC 4 viselkedési stílusa (A DISC 4 színe):

Határozott, domináns (D – Decisive) – Piros:

Extrovertált és alapvetően feladatközpontú. A viselkedése közvetlen és független. Célratörő, domináns, szeret versengeni, gyorsan dönt, merész ember, kezdeményező típus, határozott, tetterős és eredményorientált. Igazi vezető típus.

Interaktív, befolyásoló (I – Interactive) – Sárga:

Extrovertált és emberközpontú. Aktív a kapcsolatközpontúsága és bizalommal fordul az emberek felé. Viselkedése nyílt és közvetlen. Önbizalommal teli, lelkes, népszerű, meggyőző, imád társaságban lenni és örök optimista.

Stabil, kitartó (S – Stabilizing) – Zöld:

Introvertált és emberközpontú. Passzív, ugyanakkor kapcsolatorientált. Igazi csapatjátékos. A viselkedése átgondolt, a stílusa megnyugtató. Kedves és türelmes. Jó hallgatóság, őszinte, megértő. Nagyon fontosak neki az emberi kapcsolatok.

Óvatos, szabálykövető (C – Cautious) – Kék:

Introvertált és alapvetően feladatközpontú. Viselkedése önálló és rendkívül módszeres. Feladatokban gondolkodik. Nagyon pontos, elemző hozzáállása van a dolgokhoz. Lelkiismeretes, óvatos, precíz, diplomatikus. Fontosak neki a tények.

De nézzük meg közelebbről ezt a 4 viselkedési stílust…

Domináns (Piros)

Célokban és eredményekben gondolkodik. Gyors és szereti átlátni a dolgok lényegét. Mindig a végcélra összpontosít. A legnagyobb félelme, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt elképzeli.

A magas dominancia értékkel rendelkező személy feladatorientált. Ebből következik, hogy számára a legfontosabb, a kitűzött cél elérése és a vállalt feladatok megoldása. Mindezt lehetőleg gyorsan és hatékonyan. Imádja a kihívásokat, az erőpróbákat és élvezi, ha megoldhatja ezeket. Számára nem a lehető legjobb megoldás a cél, hanem hogy minél rövidebb idő alatt, minél hatékonyabban a lehető legoptimálisabb döntést hozza meg. Döntéseit gyakran intuitív módon hozza meg. Minél nagyobb kihívást lát valamiben vagy valakiben, annál nagyobb teljesítményre képes. Ha nincs kihívás az életében, akkor sokszor előfordul, hogy maga kreál egyet, hogy legyen mit megoldania. Fontos neki a tisztelet, ezért el is várja azt. Rendkívül rosszul viseli, ha mások levegőnek nézik, viszont ő csak azokat az embereket tartja valamire, akik hasonló dominanciával rendelkeznek és elért eredményei is alátámasztják teljesítményét. Mások véleményére nem ad, mert nem különösebben érdekli, mit gondolnak mások. Kivéve azokat az embereket, akikre felnéz és tisztel (ezek az emberek általában azzal érdemlik ki az elismerést, ha önerőből értek el kimagasló eredményeket). A piros, domináns személy nem fél konfrontálódni másokkal. Egyik fő jellemzője, hogy irányítani és saját kontrollja alá tudja vonni környezetét. Saját elképzeléseinek megfelelően cselekszik szinte mindig és nem ismer akadályokat. Mindig győzni akar, állandóan hajtja a versenyszellem. Nem csak másokkal verseng, hanem saját magával is. Viszont ha elveszíti a kontrollt, az frusztrálja és letöri a lelkesedését. Nagy félelme, hogy mások kihasználják. Hamar kialakítja véleményét. Ennek köszönhetően határozottan és gyorsan dönt. Gyakran csak a döntésének eredményét közli másokkal. Döntésének folyamatába nem sokszor enged be külső embert.

Erősségek: irányító, felelősségteljes, döntőképes, eltökélt, konfrontálódó, vezető típus, önálló, asszertív, erélyes, eredményorientált, nyerni akaró, sikerorientált, célorientált, problémamegoldó, kihívást kereső

Gyengeségek: nem mindig gondolja végig a döntéseit, nem figyel a részletekre, mások szemében agresszívnek, arrogánsnak tűnhet

Befolyásoló (Sárga)

Nyitott és emberi kapcsolatokban érzi jól magát. Keresi az élményeket. Impulzív, spontán és szubjektív. Legnagyobb félelme a magány és az elszigetelődés. De nehezen viseli a kritikát is.

A magas befolyásoló értékkel bíró személyek emberorientáltak. Főként a társas kapcsolatok és az élmények fontosak neki. A külvilág felé nyitott, azaz extrovertált. Minden új, izgalmas és érdekes dolog vonzza. Ebből kifolyólag szeret tapasztalat nélkül is belevágni a dolgokba. Optimista, nyitott és imád kapcsolatokat építeni. Szeret másokkal beszélgetni. Lelkes és hamar kitűnik a tömegből élénkségével. Nagyon fontos számára, hogy szeressék és népszerű legyen. Akkor érzi jól magát, ha a középpontban lehet. A népszerűség és a presztízs kiemelt jelentőséggel bír számára. Iszonyatosan lendületes, sokszor, úgy tűnhet, hogy kifogyhatatlan energiával rendelkezik. Egyszerre több dolgot is képes csinálni. Így érthető, ha nem kifejezetten szereti, ha csak egy dologra kell koncentrálnia. Emberekkel együtt, csapatban szereti eltölteni az idejét. Így képes hatékonyan dolgozni is. Másokat is lelkesít és inspirál a dolgokhoz, helyzetekhez való hozzáállásával. Kiváló kommunikációs képességgel rendelkezik. Gyakran előbb beszél, mint gondolkodik. Ezért hajlamos elszólni magát olyankor is, amikor nem kellene. Mások ezt bántónak találhatják, de ezt nem szándékosan teszi. Folyamatosan új élményekre és tapasztalatokra vágyik. Korlátmentes környezetben éli ki leginkább személyiségét. A társasági kapcsolatok hiánya a legnagyobb félelme. Nem szeret egyedül lenni, fél a magánytól. Rosszul viseli, ha visszautasítják, vagy figyelmen kívül hagyják mondanivalóját. Ha kritikát kap, azt nehezen tudja megemészteni. Rendkívül spontán és impulzív a gondolkodásmódja. A világ dolgaira szubjektív tapasztalatai alapján reagál. A tények sokszor nem számítanak neki. Érzelemorientált, emiatt gyorsan foglal állást bármilyen témában. Hajlamos túlzásokba is esni. Gyors érzelmi reakciói a külvilág számára néha követhetetlenek.

Erősségek: társaságkedvelő, optimista, kreatív, barátkozó típus, innovatív, flexibilis, energikus, spontán, jókedvű, rugalmas, ötletember, lelkes, trendi, álmodozó, impulzív, élénk, emberközpontú, bizakodó, ösztönző, élettel teli

Gyengeségek: döntéseit nem mindig megfontoltan hozza, hajlamos sokat beszélni, a határidők betartása nem az erőssége

Kitartó (Zöld)

A biztonság megteremtésére törekszik a hétköznapokban. Döntéseit megfontoltan, átgondoltan hozza meg ennek érdekében. A legnagyobb félelme a bizonytalanság. Nem érzi jól magát, ha nem érzi a biztonságot maga körül.

A magas kitartó értékkel bíró személyek emberorientáltak, de a befolyásolókkal szemben sokkal passzívabbak, introvertáltabbak. Fontos számára a hosszú távú, mély kapcsolatok kialakítása. Több figyelmet fordít belső érzéseire és gondolataira. Nem olyan fontos neki a folyamatos kapcsolattartás a környezetével. Visszafogott, nyugodt és megfontolt. De mindig odafigyel, hogy megnyilvánulásai milyen hatással vannak a másik emberre. Legfőbb motivációja a biztonság, a stabilitás és a körülötte lévő béke megteremtése. Kerüli a rivaldafényt és türelmes másokkal szemben. A kölcsönös elfogadásra és együttműködésre vágyik a leginkább. Emiatt a kiszámítható, megszokott és kényelmes, rutinszerű dolgokat szereti. Lojális és hűséges típus, mind a magánéletben, mind a munkában. Konfliktus esetén is arra törekszik, hogy a leggyorsabban helyreállítsa a kapcsolatot. Szeret csapatban dolgozni és szeret egy csapat biztos pontja lenni. Elképesztően kitartó. Ha egyszer belekezd valamibe, akkor minden erejével arra törekszik, hogy be is fejezze azt. Szinte mindenkivel szemben türelmes és kedves. Viszont, ha új emberekkel találkozik, először kicsit zárkózott lehet. Nehezen alakít ki új kapcsolatokat. Ettől függetlenül bízik másokban. A számára közelálló személyek mindig számíthatnak rá. Szüksége van rá, hogy rendszeresen együtt legyen azokkal, akiket szeret. Mindenféle kockázatot igyekszik elkerülni és nem szereti a gyors változásokat. Fogalmazhatunk úgy is, hogy kerüli a bizonytalanságot. Kényelmetlenül viseli, ha nem a megszokott rutin szerint történnek a dolgok. Mert a rutinszerű feladatokban érzi leginkább jól magát. Kellemetlenül érzi magát domináns és nagyhangú emberek között. Nem szeret versengeni és kerüli a konfliktusokat. Óvatos, lépésről-lépésre szeret haladni. Így tudja kihozni magából a maximumot. Szívesen meghallgatja mások véleményét, és figyelembe is veszi őket. Rosszul viseli, ha azonnali döntést várnak el tőle. Viszont ha eldöntött valamit, amellett kitart, amíg csak lehetséges.

Erősségek: figyelmes, türelmes, érzékeny, önzetlen, csapatjátékos, segítőkész, szívélyes, hűséges, békés, alázatos, őszinte, barátságos, odaadó, megbízható, óvatos

Gyengeségek: hajlamos sokat hezitálni, nehezen tud nemet mondani, mások érdekeit a sajátja elé helyezi, nehezen viseli a változást

Szabálykövető (Kék)

A biztonság megteremtésére törekszik a hétköznapokban. Döntéseit megfontoltan, átgondoltan hozza meg ennek érdekében. A legnagyobb félelme a bizonytalanság. Nem érzi jól magát, ha nem érzi a biztonságot maga körül.

A magas szabálykövetési értékkel bíró személy feladatorientált és introvertált. A lehető legmagasabb színvonalon végzi el azokat a feladatokat, amiket vállalt. Alapos és aprólékos. Minden eszközt bevet, hogy elkerülje a kiszámíthatatlan helyzeteket. Számára a nagyon fontos a maximalizmus és a precizitás. Akkor érzi kényelmesen magát, ha olyan módszerek és szabályok veszik körül, amikhez minden körülmény között tudja tartani magát. Gyakran keresi a dolgok miértjét. Rendszert keres szinte mindenben, és amiben nem talál, ott is próbálja megteremteni. Mindent a lehető legalaposabban igyekszik szemügyre venni, megvizsgálni. Tények és objektív adatok alapján próbálja megérteni a körülötte lévő világot. Ezek nyújtanak számára kapaszkodót, biztonságot. A kiszámítható eredmények vezérlik élete minden területén. Pontos, sosem késik sehonnan. Perfekcionista, azaz nagyon fontos számára, hogy mindent a lehető legtökéletesebb módon csináljon. Kritikus másokkal szemben, könnyen észrevesz minden hibát magában és másokban is. Éppen ezért rendkívül önkritikus is magával szemben. Mások kritikájára is nagyon érzékeny, hiszen mindig a tökéletesre törekszik. Döntéseit mindig alaposan átgondolja és minden elérhető információt igyekszik begyűjteni döntése előtt. Egyik legnagyobb félelme, hogy valamit rosszul, pontatlanul csinál. De fél attól is, hogy téved és nincs igaza egy adott kérdésben, helyzetben. Rosszul viseli a kiszámíthatatlan körülményeket és a spontán eseményeket. Jelmondata a vagy pontosan és tökéletesen csinálunk valamit, vagy sehogy. Nem szereti, ha valamit rövid idő alatt kell elvégezni, mert az a minőség rovására mehet, ami számára nagyon fontos. Nehezen emészti meg, ha más szubjektíven, érzelmi alapon ítél meg valamit, mivel ő a legtöbb esetben nem érzelmi alapon dönt. Döntéseit mindig tényekre, adatokra, tényekre alapozza. Emiatt néha indokolatlanul elveszik a részletekben, ami miatt mások szemében lassúnak, körülményesnek tűnhet.

Erősségek: alapos, strukturált, precíz, részletorientált, minőségorientált, diplomatikus, tapintatos, logikus, megfontolt, módszeres, rendszerető, pontos, megbízható

Gyengeségek: gyakran elveszik a részletekben, túlzott kudarckerülő, kritikus, néha túlelemzi a dolgokat

Regisztrálj most ❤️

Itt minden infót megtalálsz a regisztrációról és a Boldogság Projektről: